Un telescop care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a fost avariat de o mică rocă spațială, a dezvăluit Agenția Spațială Europeană (ESA).
Printr-un comunicat de presă, oficialii europeni au recunoscut că nava spațială Gaia a fost avariată în aprilie a.c. din cauza unui „micrometeoroid” care se deplasa cu viteză. Cercetătorii au transmis că roca spațială era extrem de mică și că a reușit să avarieze învelișul exteriorul al telescopului.
Potrivit Futurism, astfel de meteori extrem de mici ard în atmosfera Pământului în fiecare zi, însă impactul a fost mult mai mare de această dată.
„Acolo, departe de atmosfera protectoare a planetei noastre, Gaia este adesea lovită de particule ca aceasta. Impacturile sunt de așteptat, iar nava spațială a fost concepută pentru a le face față. Acest obiect, însă, a lovit Gaia cu o viteză foarte mare și la unghiul greșit, astfel că învelișul protector al navei spațiale a fost avariat”, a transmis ESA.
Incidentul a produs o mică gaură în stratul exterior al telescopului prin care, în cele din urmă, a intrat lumina solară, care, deși este mai puțin intensă decât razele ultraviolete care ajung pe Pământ, a afectat senzorii telescopului.
În timp ce încercau să rezolve problema, tehnicienii de la ESA au dat peste o altă provocare în luna mai a.c., atunci când unul dintre cei 106 senzori care convertesc lumina în semnale electrice (și stau la baza camerei foto de 1 miliard de pixeli a telescopului) a suferit o eroare tehnică misterioasă.
Senzorul afectat este responsabil cu detectarea stelelor. Fără acesta, Gaia nu poate confirma ce anume vede.
Mai mult, Gaia a fost lovită și de furtuna solară care a cauzat aurore spectaculoase pe Pământ în primăvară. Deși poate rezista acestor evenimente spațiale, avariile suferite deja au făcut ca telescopul să fie mai vulnerabil decât de obicei.
Vestea bună este că toate aceste probleme au avut loc la mai bine de patru ani de la momentul în care oamenii de știință se așteptau ca telescopul să fie scos din uz.
Până acum, tehnicienii de la ESA au reușit să remedieze software-ul tot mai învechit al navei spațiale și să repornească operațiunile de bază, dar agenția europeană a avertizat că furtuna solară ar putea fi „ultima picătură”.
NASA construiește un telescop pentru „vânătoarea” de extratereștri
Telescopul Spațial James Webb a observat o protostea abia născută
Coliziunea epică dintre doi asteroizi gigantici, surprinsă cu Telescopul Webb
Cum va funcționa Telescopul Hubble de acum înainte? Anunțul mult așteptat făcut de NASA